Nytt från styrelsen

Mossängens uppsägning av hyresavtal med Trädgårdsbutiken AB
I juni fick föreningen mejl från Trädgårdsbutiken som bland annat framförde behov av investeringar och underhåll av lokalen. Lokalen och området utvändigt är tungarbetat och uppfyller inte de behov som hyresgästen har och framförde följande:
-Marken runt lokalen är ojämn mellan plattor och asfalt och behöver hård göras för bättre arbetsmiljö samt att den blir handikappanpassad
-Skjutdörr på baksidan byts till ordinär ytterdörr och fönster
-Isoleringen i lokalen är dålig 
-Kökets inredning tas bort och begagnat kök från föreningshuset sättas dit
-Bommen till området gör att kunder inte kan köra in i området och göra inköp i butiken vintertid.
Föreningen har tidigare fortlöpande haft samtal med Trädgårdsbutiken om förbättringar av marken runt stugan och försökt komma överens om att de skall betala halva kostnad av investeringen. Det begagnade köket från föreningshuset var planerat att sättas upp i september efter nedmonteringen. 
Trädgårdsbutiken har dålig lönsamhet och föreningen har därför medgett hyresgästen nedsatt hyra i tre år. Veronica påtalar i sitt junimejl att hon redan i våras uttryckligen sagt att detta är hennes sista säsong. Trädgårdsbutikens huvudproblem är bristande lönsamhet, som i sin tur beror på att för få kolonister handlar för lite där. Med en god lönsamhet hade det troligen funnits en större vilja från affären att medfinansiera en upprustning och ha ett längre tidsperspektiv än ett år i taget för verksamheten. Då föreningen inte fått några garantier för långsiktigheten i affärsverksamheten har föreningen inte kunnat göra efterfrågade förbättringar och investeringar.
Föreningen har ett föreningshus som används flitigt. Många aktiviteter har behövt ställas in eller inte kommit i gång för att lokalen inte är anpassad eller upptagen. Lokalen vid Elinelundsvägen kan användas sommartid till flera aktiviteter för att gynna den sociala verksamheten i föreningen. Idéer har framförts om biokvällar, storbild vid idrottsarrangemang eller melodifestival, miljömöten, pingisbord, darttavlor, kurs i betong, svetsa, dreja med mera. 
Efter ett samlat övervägande tog styrelsen beslutet att säga upp Trädgårdsbutiken utifrån vad vi anser är i medlemmarnas intresse i en svår fråga. Föreningen har under hyrestiden försökt stötta verksamheten genom reducerad hyra och inköp till sina event och utsmyckningar. Trädgårdsbutiken har varit uppskattad och omtyckt men det finns gränser för hur mycket det är försvarbart att stödja ett privat företag, med medlemmarnas pengar. 
Bommen över Elinelundsvägen är föreningen inte beredd att ta bort vintertid på grund av inbrottsrisken. 
Mossängens styrelse står fast vid sitt beslut att säga upp hyresavtalet men beklagar alla kommunikationsmissar. Styrelseledamöterna är inte vana vid kommunikation i sociala media och ber om ursäkt för att man brustit i kommunikationen och vi behöver bli mycket bättre. 
Styrelsen har under åren varit angelägen att ha en bra dialog med Trädgårdsbutiken men nu blev det flera kommunikationsmissar som begicks och även styrelsen blev överrumplad över hur allt utvecklade sig. Ärendet hanterades klumpigt men vi får lära av detta och se vad vi kan göra för att bli bättre i våra dialoger framöver. Många kolonister är engagerade och vi vill gärna kunna möta er i alla era inlägg där vi kan få mycket värdefull information och uppslag till förbättringar. 
Alla Mossängens kolonister bjuds in till ett dialogmöte den 9 augusti kl. 18 för ytterligare frågor i ärendet men styrelsen vill även lyssna in era synpunkter om förbättringar och tankar om utveckling av koloniverksamheten inför framtiden. 

Mossängens styrelse

 

Månadsinfo juli 2022

Högsommar och strålande sol. Det kan knappt bli bättre. Kulturkvällarna med Sonja Aldén och Allsångskväll med Cornelius Löfmark & the Band höll hög klass och nästan varenda stol var upptagen trots att regnet hotade båda kvällarna. ELMO knatet hade toppnotering i antal deltagare och vi får fylla på med mer material till nästa år. Nytt för i år var Barnens dag den 16 juli på Elinelunds lekplats. Alla var lyriska över programmet och vi hoppas att arrangemanget kommer tillbaka nästa och följande år. Vi behöver fler händer och du får gärna anmäla dig för att hjälpa till vid aktiviteterna.  

Den 9 juli gick styrelsen gångkoll på Mossängen. Underbart att ses så många fina trädgårdar. Så mycket kärlek och omvårdnad de flesta kolonister ger sin trädgård. Några kolonilotter var vi inte helt nöjda med och då lade vi en lapp i kolonistens brevlåda. Mossängens ordningsföreskrifter och områdesbestämmelse finns på vår hemsida www.mossangens.se 

Räddningstjänst Syd bedömer just nu att det är hög brandrisk i Malmö. Deras tips om du grillar på egen tomt är att grillen skall stå på ben eller stativ. Placera grillen på ett jämnt underlag av grus eller sten på behörigt avstånd från brännbart material som stuga, plank eller Thujahäck. Ha alltid tillgång till vatten för att kunna släcka elden, helst vattenslangen påkopplad intill dig.

Under tre måndagar har jag haft förmånen att vara studieledare för ett gäng glada och entusiastiska kolonister i ämnet Invasiva växter. Första träffen hade vi besök från Cajza Eriksson från Länsstyrelsen. En inspirerande tjej med massor av kunskap. Vi har identifierat olika invasiva växter på vårt område och håller på att upprätta en handlingsplan för vårt koloniområde.  

Elinelund och Mossängens föreningar har på sina årsmöten beslutat att arbeta mot att bli miljödiplomerade. Varför ska vi miljödiplomera våra föreningar? Vilka fördelar finns? Vilka svårigheter kan finnas och hur skall det gå till? Vi startar därför en studiecirkel i Miljödiplomering den 15 aug. Vi lägger upp en plan för att nå miljödiplomering och diskuterar de olika delområdena. Anmäl dig till annette.holmberg@gmail.com Uppge namn, stugnummer och personnummer. Personnummer behövs för redovisning av närvaro till bidragsgivare och olycksfallsförsäkring under den tid man deltar i studiecirkeln. Alla uppgifter behandlas enligt GDPR. ELMO bjuder på kaffe, smörgås och nya goa vänner helt gratis. Klickar du på länken kan du läsa studieplanen från Koloniträdgårdsföreningen https://kolonitradgardsforbundet.se/wp-content/uploads/2020/06/Studieplan_Miljodiplomering20200602-1.pdf

Har du frågor eller idéer kan du alltid skicka mejl till info@mossangens.se Du kan även gå in på vår hemsida / där du hittar massor med information. Ni har även möjlighet att komma till föreningshuset tisdagar jämna veckor kl. 17-18 till och med den 23 aug och träffa någon från styrelsen.

Mossängens styrelse

Aktiviteter 2022 för ELMO (Elinelund och Mossängen)

I år händer extra mycket intressant och kul på våra koloniföreningar! Alla ELMO-aktiviteter hålls på festplatsen om inte annat anges. Vid regn är vi i Elinelunds föreningshus eller i Ladan invid festplatsen. Alla aktiviteter är gratis förutom biodlarkurs. En del aktiviteter är fortfarande inte helt klara. Mer info hittar du fortlöpande i våra facebookgrupper.Välkommen!

10 april.............. kl. 13. Skånefrö Malin Persson. Hur får man en fin gräsmatta?

24 april...............kl. 13. Gardenr Filip. Hållbart växtskydd och finurliga hacks.

3 maj-5 juli........ kl. 18-21. Canasta 10 tisdagar, Mossängens föreningshus. Max 20 pers. anmälan till ml.farmor@hotmail.com

8 maj.................kl. 11. Vi fyller insektshotellet vid gamla fotbollsplanen.

16 maj.............. kl 18.30-21.00 Föreläsning Hemberedskap. Elinelunds föreningshus

22 maj...............kl. 13. Rosföredrag med L-G Lindberg från svenska rosensällskapet.

29 maj...............kl. 13. Kolonist från Elinelund. Tomater i fokus, även försäljning.

30 maj.............. kl 18.30-21.00 Första hjälpen med HLR. Civilförsvarsförbundet. Max 15 platser Elinelunds föreningshus

5 juni................ kl. 13. Hjalmar Dahm Hur man kan gynna pollinerande insekter.

6 juni................ kl. 18. Rundvandring. Fyra kolonister visar sina trädgårdar. Info och anmälan till lenam100c@gmail.com

12 juni.............. kl. 10-13. Loppis- och växtmarknad. Försäljning i den egna kolonin.

24 juni...............kl. 9. Vi klär och reser midsommarstången. Ta med grönt och blommor.

24 juni...............kl. 20. Chokladhjulet, lotter och dans till Glad Pack.

25 juni................kl. 13 Barnens midsommar, samling Elinelunds lekplats

30 juni................kl. 19 Kulturkväll med Sonja Aldén

3 juli..................kl. 11. ELMO-knatet. Löptävling för barn och ungdomar.

4 juli..................kl. 18. Rundvandring. Fyra kolonister visar sina trädgårdar. 

14 juli................kl. 19 Allsångskväll med Cornelius Löfmark & the Band

16 juli.................kl.11 Barnens dag. Aktiviteter för barn

28 juli.................kl. 19 Kulturkväll med Fluke

7 aug.................kl. 10-13. Loppis- och växtmarknad. Försäljning i den egna kolonin.

8 aug.................kl. 18. Rundvandring. Fyra kolonister visar sina trädgårdar. 

11 aug................kl. 19 Kulturkväll med Playtones

21 aug...............kl. 13. Surtanten lär oss att fermentera grönsaker

Maj-aug.............Boule, tisdagar kl. 10 och onsdagar kl. 18.

Studiecirkel i Invasiva växter kl. 18 Mossängens föreningshus. 13 juni, 27 juni, 11 juli. Det går inte längre att anmäla sig till studiecirklen

Höst2022/vår 2023........Biodlarkurs, 12 träffar info. Kursen är fulltecknad.

Studiecirkel i Miljödiplomering, sju träffar hösten 2022/våren 2023. Se mer på anslagstavla. anmälan till annette.holmberg@gmail.com

Mossängen

3 maj-23 aug.......kl. 17-18. Träffa styrelsen, tisdagar jämna veckor i föreningshuset.

15 maj..................kl. 12. Träffa Mossängens nya styrelse. Föreningen bjuder på Korv med bröd och kaffe i föreningshuset.

19 juni ............... kl. 10-16. Lämna ditt trädgårdsavfall i inhägnaden gång 1 Mossängen.

9 - 10 juli.............Gångbesiktning, förbered dig genom att klippa häckar och träd.

15 sept.................kl. 19. Mossängens Halvårsmöte.

18 sept.................kl. 10-16. Lämna ditt trädgårdsavfall i inhägnaden gång 1 MossängenVälkommen till Mossängen

Mossängens Sommarstad är en blomstrande koloniförening i sydvästra Malmö.
Läs mer »