En blomstrande koloniförening i sydvästra Malmö.
Stadgar
Stadgar för Mossängens Sommarstad Koloniförening
Stadgar
Stadgar för Mossängens sommarstad koloniförening
Antagna på ordinarie årsmöte den 27 mars 2004 ändring den 29 mars 2008. Ändrade den 30 mars 2016. Ändrade den 15 maj 2021. Ändrad den 22 mars 2023. Senast reviderade stadgar antagna på årsmötet 20:e mars 2025.
1 § Föreningens namn och säte
Föreningens namn är Mossängens sommarstad koloniförening, nedan kallad Mossängen. Styrelsen har sitt säte i Malmö.
2 § Föreningens ändamål och ansvar
2.1 Mossängen är en ideell förening och har till ändamål att främja medlemmarnas intressen i deras egenskap av trädgårdskolonister samt att stärka samhörighetskänslan mellan föreningsmedlemmarna
En viktig värdegrund för föreningen är människors lika värde och Mossängen ska vara en öppen och inkluderande förening där lika rättigheter och möjligheter för alla människor är den rådande normen.
2.2 Att ansvara för skötsel och underhåll av mark som föreningen arrenderar av Malmö stad, skötsel och underhåll av vatten och avloppsanläggningar samt av de anläggningar föreningen och dess medlemmar brukar.
2.3 Att upplåta det arrenderade området till föreningens medlemmar för att brukas av dem för koloniträdgårdsverksamhet.
2.4 För att främja föreningens ändamål skall föreningen anta särskilda byggregler och ordningsföreskrifter för koloniområdet.
2.5 Föreningen är ansluten till Koloniträdgårdsförbundet och ska arbeta enligt förbundets stadgar och målsättning.
3 § Medlemskap och arrenderätt
3.1 Den som arrenderar en kolonilott inom Mossängen ska vara medlem i föreningen.
3.2 Till medlem i föreningen kan den antas som är myndig, folkbokförd i Malmö kommun och där själv, make / maka, partner eller sambo inte har arrende eller nyttjanderätt till annan kolonilott.
Medlemskap får inte vägras på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Om föreningen i arrendeavtalet har godtagit att en kolonilott arrenderas gemensamt av fler än en person har dessa tillsammans endast en rösträtt i föreningen.
3.3 Ansökan om medlemskap ska göras skriftligen till föreningen och ska göras på det formulär som styrelsen har fastställt. Föreningens styrelse avgör om medlemskap ska beviljas. Personer som önskar medlemskap på samma tomt, måste vara folkbokförda i Malmö stad. Postbox godkänns inte som hemadress.
3.4 Om villkoren för medlemskapet enligt § 3.1 och § 3.3 uppfyllts kan arvinge till avliden medlem, beviljas genom beslut av föreningens styrelse, medlemskap och överta dennes kolonilott.
Motsvarande gäller vid bodelning, dock med den skillnaden att sedvanlig kontroll utförs.
3.5 Medlem är skyldig:
att före överlåtelse ge tillträde till tomten för tillsyn, vilket utförs av styrelsen. Överlåtelse kan endast ske om stuga och övrig byggnation följer de byggnadsbestämmelser som gäller för området och till föreningen inkomna av kommunen godkända ritningar.
att erlägga årsavgift, arrendeavgift, extra uttaxering eller annan avgift enligt årsmötesbeslut och styrelsens anvisningar.
att noga vårda och sköta den kolonilott som upplåtits till medlemmen. Detta gäller även för den parkeringsplats som medlem eventuellt hyr.
att följa föreningens stadgar, ordningsföreskrifter och byggregler samt de villkor och riktlinjer som utfärdas av Malmö stad.
Vidare får medlem:
inte använda kolonilott till annat är koloniträdgårdsverksamhet,
inte utan skriftlig tillåtelse hyra ut stugan i andra hand och
inte använda stugan som fast bostad.
3.6 Medlem som önskar utträde ur föreningen ska skriftligen anmäla detta till styrelsen. Medlemskap i föreningen berättigar inte i sig till arrenderätt till koloniträdgårdslott, utan sådan arrenderätt grundas uteslutande på det särskilda arrendeavtal som upprättas mellan föreningen och föreningsmedlemmen.
Utträdande medlem äger inte rätt att återfå till föreningen erlagda avgifter och äger inte rätt till andel i föreningens tillgångar.
Säljaren erlägger en överlåtelseavgift till föreningen. Avgiftens storlek bestäms av styrelsen.
Utträdet ur föreningen sker den dag förvärvaren av arrenderätten antags till medlem i föreningen.
3.7 I de fall medlem ingår i styrelsen kan medlemmen vid utträde sitta kvar till nästföljande årsmöte.
3.8 Flera från en och samma kolonilott kan inte samtidigt inneha uppdrag i styrelsen eller som revisor.
3.9 Om medlem bryter mot bestämmelserna i arrendeavtalet eller i stadgarna kan arrenderätten till koloniträdgårdslotten förklaras förverkad. Det innebär att arrenderätten upphör i förtid. Frågan om arrenderätten är förverkad är inte avhängig av att medlemmens medlemskap i föreningen upphör. Medlemmen har inte rätt att få tillbaka erlagda avgifter och äger inte rätt till andel i föreningens tillgångar.
Om det finns anledning att utesluta en medlem ur föreningen ska medlemmen skriftligen varnas av styrelsen, och om medlem utesluts ur föreningen kommer arrenderättsavtalet att sägas upp senast till avtalstidens slut.
Utesluten medlem har inte rätt att få tillbaka erlagd avgift.
4 § Överlåtelse
Det åligger kommunen att se till att byggnader uppförts i enlighet med inlämnade och godkända bygglov.
Före överlåtelse av koloni ska medlem och tänkt ny medlem förvissa sig om att uppförda byggnader överensstämmer med godkända bygglov och inlämnade ritningar. Parterna ska gemensamt underteckna handling som styrker att överlåtelsebesiktning skett och att ansvar och skyldigheter för koloniträdgårdslotten och dess byggnader övergår till ny medlem. Intyganandet inlämnas till föreningen vid överlåtelsen.
5 § Avgifter
5.1 Medlem ska årligen betala tomtskatt och arrendeavgift som fastställs av Malmö stad samt medlemsavgift och en drift-och underhållsavgift till föreningen.
5.2 Halvårsmötet fastställer medlems-, drift- och underhållsavgifter. Styrelsen fastställer överlåtelseavgifter.
5.3 Årsmötet eller extra årsmöte, som utlysts enligt dessa stadgar, kan besluta om extra utdebitering eller annan föreningsavgift om så erfordras för föreningens verksamhet.
5.4 Om inte annat beslutats av årsmötet ska avgifter vara inbetalda med det debiterade beloppet senast den 31 mars och 30 september till föreningen. Om detta inte följs, trots påminnelser, har styrelsen rätt att skicka avgiften till inkasso.
6 § Årsmöte, halvårsmöte och extra möte
6.1 Årsmötet är föreningens högsta beslutande instans. Begränsning i rösträtt på årsmötet regleras enlig § 3.2, sista stycket.
Röstberättigad är endast den medlem som fullgjort sina förpliktelser mot föreningen.
Röstberättigad medlem kan uppdra åt make/maka, sambo, myndigt barn eller annan röstberättigad medlem att utöva sin rösträtt vid årsmötet.
Vid sådant förfaringssätt erfordras skriftlig fullmakt. Inget ombud kan dock företräda mer än en (1) medlem.
6.2 Ordinarie årsmöte ska årligen hållas före mars månads utgång. I kallelsen ska anges vilka ärenden som ska behandlas på mötet och det får inte fattas beslut i andra frågor än de som har angivits i kallelsen.
Kallelsen ska tillsändas varje medlem tidigast sex veckor före och senast två veckor före årsmötet.
Årsmötet antar ordningsföreskrifter för området.
6.3 Styrelsen har förslagsrätt och medlemmarna har motionsrätt till ordinarie årsmöte. Motion ska avges skriftligen och vara styrelsen tillhanda senast 1 februari. Styrelsen ska avge yttrande över inkomna motioner.
6.4 Halvårsmöte ska genomföras under september månad. Kallelsen ska tillsändas varje medlem tidigast sex veckor före och senast två veckor före halvårsmötet och ange vilka ärenden som ska behandlas. Det får inte fattas beslut i andra frågor än de som har angivits i kallelsen.
6.5 Extra möte ska hållas när styrelsen finner skäl till det. Extra möte ska också hållas om det skriftligen begärs av en revisor eller av minst en fjärdedel av samtliga röstberättigade. Begäran ska ange vilket ärende som ska behandlas.
Kallelse till extra möte ska ske senast åtta dagar före mötesdatum och ange de ärenden som det extra mötet skall behandla.
6.6 Alla frågor vid årsmötet avgörs genom enkel majoritet och vid öppen omröstning, då stadgarna inte anger annat. På begäran av röstberättigad mötesdeltagare kan dock val eller beslut i ärenden ske med sluten omröstning.
Vid beslut och lika röstetal har ordföranden för mötet utslagsröst.
Vid val avgörs dock lika röstetal genom lottning.
Vid årsmöte ska följande ärenden förekomma:
1 Mötets öppnande.
2 Fastställande av dagordning.
3 Val av ordförande att leda förhandlingarna.
4 Val av protokollförare.
5 Val av två justerare tillika rösträknare.
6 Fråga om kallelse skett i behörig ordning.
7 Styrelsens förvaltningsberättelse för närmast föregående verksamhetsår med dragning av resultat- och balansräkning.
8 Revisorernas berättelse.
9 Fastställande av resultat- och balansräkning.
10 Fastställa hur föreningens vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen ska disponeras.
11 Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
12 Eventuella förslag från styrelsen och motioner från medlemmar som är angivna i kallelsen
13 Fastställande av övergripande budget för föreningen, att gälla till huvudsaklig efterrättelse under verksamhetsåret
14 Fastställande av arvoden till förtroendevalda inom föreningen, att fördelas efter styrelsens beslut.
15 Fastställande av antal ledamöter och ersättare.
16 Val av föreningens ordförande och kassör, övriga styrelseledamöter och ersättare.
17 Val av revisorer och ersättare.
18 Val av valberedning
19 Val av ombud till Koloniträdgårdsförbundet, Region Södra.
20 Avslutning
21 Övriga ärenden
Vid halvårsmöte ska följande ärenden förekomma:
1 Mötets öppnande.
2 Fastställande av dagordning.
3 Val av ordförande att leda förhandlingarna.
4 Val av protokollförare.
5 Val av två justerare tillika rösträknare.
6 Fråga om kallelse skett i behörig ordning.
7 Fastställande av medlems- och drift/underhållsavgift för kommande år.
8 Kort berättelse av sommarens verksamhet.
9 Avslutning
10 Övriga ärenden. Sådana skall föranmälas senast en vecka innan halvårsmötet.
6.7 Styrelsen ansvarar för att ge medlemmar möjlighet att läsa årsmötes- och halvårsmötesprotokoll.
7 § Styrelsen
7.1 Föreningens verksamhet leds av en styrelse som väljs av årsmötet bland föreningens medlemmar.
7.2 Styrelsen består av ordförande och kassör, vilka väljs växelvis, samt ytterligare 1 till 5 stycken ledamöter och 2 till 4 ersättare.
7.3 Styrelsens ledamöter väljs för en tid av två år, räknat från årsmöte till årsmöte. Valet ska ske så att halva antalet (eller närmast högre/lägre heltal) ledamöter avgår årligen.
Ersättare väljs för en tid av ett år.
7.4 Styrelsen ska hålla konstituerande sammanträde inom 14 dagar efter ordinarie årsmöte. Vid detta sammanträde ska inom styrelsen utses föreningens firmatecknare, sekreterare, vice ordförande, utbildningsansvarig, parkeringsansvarig och informationsansvarig.
Styrelsen är beslutför när de röstberättigade ledamöterna är fler än halva antalet ordinarie ledamöter dock minst tre. Ersättare ersätter ledamot då denne inte är närvarande.
Samtliga styrelseledamöter och ersättare ska kallas till styrelsens sammanträden. Ersättare har yttrande- och förslagsrätt vid sammanträdet, men rösträtt endast när hen ersätter ledamot.
Deltar endast tre ledamöter i sammanträdet ska dessa vara ense för att beslut kan fattas. I övrigt fattas beslut med enkel majoritet, varvid ordföranden har utslagsröst vid lika röstetal.
7.5 Protokoll ska föras över styrelsens sammanträden och uppta deltagare i sammanträdet, behandlade ärenden samt fattade beslut och ska justeras av ordföranden och ytterligare en ledamot inom tre veckor.
Styrelsemötesprotokoll är ingen offentlig handling
7.6 Styrelsen svarar för föreningens gemensamma angelägenheter, ekonomi och administration.
Styrelsen ska bl. a.:
se till att tillräckliga föreningsförsäkringar tecknas,
se till att arrendeavtal, stadgar och ordningsföreskrifter efterföljs,
se till att årsmötes, halvårsmöte -och styrelsebeslut verkställs,
att upprätta förteckning över medlemmar – se till att föreningens egendom och av föreningen arrenderad egendom sköts och underhålls samt att erforderliga medel avsätts för detta,
att årligen kalla till föreningens ordinarie årsmöte och halvårsmöte och
att ansvara för föreningens arkiv där dokumenten ska förvaras på ett korrekt sätt hos extern professionell aktör och det ska finnas en årligen uppdaterad arkivplan.
7.7 Föreningens firma tecknas, förutom av styrelsen i sin helhet, av de bland ledamöter som styrelsen utser till detta, två i förening.
7.8 Det åligger föreningen att se till, att hälsovårdsstadgan för Malmö kommun följs beträffande hundlatrin och sophämtning samt renhållning inom området.
7.9 Styrelseledamot, eller de som styrelsen har utsett, äger tillträde till tomter i tjänsteutövande. Detta tjänsteutövande ska utföras två i förening.
8 § Räkenskaper och revision
8.1 Föreningens räkenskapsår omfattar tiden 1 januari till 31 december.
8.2 Föreningens räkenskaper och förvaltning ska fortlöpande granskas av två revisorer, vilka väljs av ordinarie årsmöte. Revisorerna väljs för en tid av två år med växelvis avgång. Minst en revisorssuppleant väljs för en tid av ett år.
Styrelseledamot är inte valbar till revisor eller revisorssuppleant.
8.3 De av styrelsen upprättade balans- och resultaträkningarna samt förvaltningsberättelsen ska vara revisorerna tillhanda senast den 1 februari året efter räkenskapsårets slut.
I revisionsberättelsen ska anges om ansvarsfrihet för styrelsen tillstyrks eller avstyrks.
8.4 Överskott som har uppkommit under räkenskapsår ska, sedan från tidigare år balanserat underskott har täckts, tillföras föreningens kapital eller föras i ny räkning enligt årsmötets beslut.
9 § Valberedning
9.1 En valberedning med minst två ledamöter ska utses på årsmöte, och mandattiden är fram till nästa årsmöte. Valbar till valberedningen är alla medlemmar, enligt § 3, med undantag av styrelsens ledamöter och ersättare
9.2 Nominering till förtroendeuppdrag inom föreningen ska ske genom valberedningen och valberedningen ska förbereda val av styrelse, revisorer samt ersättare som ska utses på årsmötet.
Som medlem kan man nominera sig själv, eller någon annan, till styrelse- eller andra förtroendeuppdrag. Valberedningen kan även själva ta initiativ och nominera till uppdragen.
Valberedningen ska redovisa samtliga föreslagna kandidater till dessa uppdrag på årsmötet.
9.3 Nomineringar ska vara valberedningen tillhanda senast 2 månader innan årsmöte.
Den eller de som nominerar kandidat ska bekräfta att den som nomineras är tillfrågad och accepterar kandidaturen.
9.4 Valberedningen ska till årsmötet lämna förslag på totalbelopp för styrelsens arvoden, samt arvoden för revisorer och valberedning. Likaså föreslå principer för andra ekonomiska ersättningar.
10 § Stadgeändringar
10.1 Ändring av dessa stadgar kan göras endast på föreningens ordinarie möten. För att ändringen ska anses godkänd av årsmötet ska minst två tredjedelar av antalet närvarande rösta för ändringen. Efter första beslut fastställs stadgarna vid kommande halvårsmöte. Mötesprotokollet justeras varefter ändringarna börjar gälla.
10.2 Tolkning av stadgar
Tvist om tolkning av dessa stadgar ska i första hand avgöras av regionstyrelsen och i andra hand av styrelsen i Koloniträdgårdsförbundet. Det åligger regionstyrelsen eller förbundsstyrelsen att avge skriftligt yttrande om tolkningen. Vid behov äger regionstyrelsen eller förbundsstyrelsen rätt att kalla till särskilt medlingsmöte.
- 11 Föreningens upplösning
Beslut om föreningens upplösning ska fattas på två på varandra följande möten, varav det ena skall vara ordinarie årsmöte. Vid två på vardera följande möten ska beslut fattas med minst 3/4 majoritet.
Vid föreningens upplösning ska de behållna tillgångarna användas till att gagna koloniträdgårdsrörelsen i Sverige.